Πόσο,πότε και γιατί.

Πόσο τελικά μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος; Τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να αλλάξει και πόσο εφικτό είναι αυτό
Όλοι έχουμε ένα χαρακτήρα. Καλό, κακό, περίεργο, δεν έχει καμία σημασία. Πόσοι απο μας όμως έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα απο την εφηβική μας ηλικία απο την οποία ουσιαστικά τον διαμορφώσαμε μέχρι σήμερα; Κανείς νομίζω. Πολλοί απο ανεύθυνοι έγιναν υπεύθυνοι και το αντίθετο, απο αναποφάσιστοι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις στο λεπτό και πάλι και το αντίθετο, απο υποστηρικτές της εργένικης ζωής έγιναν μονογαμικοί, και ξανά το αντίθετο και πολλά πολλα άλλα.
Λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα και έχοντας ως παράδειγμα τον εαυτό μου αλλά και τον περίγυρο μου, ο άνθρωπος αλλάζει. Και μπορεί να αλλάξει ριζικά. Και τι είναι αυτό που τον κάνει να αλλάξει;
Οι καταστάσεις. Οι καταστάσεις είναι αυτές που αλλάζουν και στη συνέχεια και εμείς. Πρώτα μεγαλώνουμε. Μαζί με μας μεγαλώνουν οι ευθύνες, μαζί με τις ευθύνες τα προβλήματα. Όλα αυτά έχουν ένα καλό. Μας μαθαίνουν να επιλέγουμε. Ένας φίλος είπε: “έχεις μια πέτρα και δυο επιλογές. Η μια είναι να την κρατήσεις και η άλλη να την πετάξεις. Αν την κρατήσεις θα κουβαλάς πάντα το φορτίο της. Αυτό μπορεί να σου κάνει και καλό και κακό. Αν την πετάξεις την ξεφορτώνεσαι για πάντα.  Αυτό πάλι μπορεί να σου κάνει και καλό και κακό. Τι κάνεις; ” Ό,τι και να επιλέξεις, στην πορεία θα βγούν και άλλες επιλογές. Πάλι θα πρέπει να διαλέξεις. Κάποιες φορές η επιλογή σου θα βγεί σε καλό, άλλες πάλι οχι. Συμπέρασμα: η ζωή μας είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας. Όπως και να ‘χει, μέσα απο αυτές τις επιλογές χτίζουμε τον χαρακτήρα μας. Κάποια κομμάτια του τα κρατάμε και κάποια με το χρόνο τα διαγράφουμε και κάποια τα αλλάζουμε. Πολλές φορές μαθαίνουμε να αλλάζουμε. Πόσο αλλάζουμε; Άλλοι ριζικά. Έστω και αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν αλλάζουν τις ιδέες τους και τα πιστεύω τους, και παλεύουν γι’αυτό, κάτι που είναι άλλο κομμάτι (και εδω δεν αναφέρομαι σ’αυτό) υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι που μπορούν να αλλάξουν όλη τους τη ζωή, για μια δουλειά, για μια ιδέα, για μια φιλία, μετά απο κάποια δύσκολη κατάσταση που πέρασαν, για έναν έρωτα. Για πολλά. Για πράγματα που σε κάποιον φαίνονται αστεία, για κάποιον άλλο είναι το σημαντικότερο πράγμα. Υπάρχουν και άλλοι που δεν αλλάζουν. Οχι καθόλου. Απλά αλλαζουν στο ελάχιστο. Ο λόγος είναι οτι είναι τόσο “βολεμένοι” και τοσο εγωιστές με την κακή έννοια που δεν θέλουν να αλλαξει ούτε ένα λεπτό απο τη μονότονη ζωή τους. Και αυτό είναι αποδεκτό, όσο άσχημο και αν φαίνεται σε μένα και σε ορισμένους απο εσάς. Είναι και αυτό μια επιλογή. Και η επιλογές του καθενός θα πρέπει να είναι σεβαστές απο τους υπόλοιπους όσο και αν δεν τους αρέσει.
Πότε αλλάζει κάποιος; Αλλάζει όταν του συμβεί κάτι καλό ή κάτι κακό. Πάντα στη ζωή μας πρέπει να γίνει κάτι απο τα δυο για να δούμε τα πράγματα “με άλλο μάτι”. Όταν κάτι καλό μας συμβαίνει νιώθουμε σαν να έχουν αλλαξει τα πάντα γύρω μας, σαν να βλέπουμε τον κόσμο πρώτη φορα, σαν τα χρώματα να είναι πιο όμορφα και το κάθετι που μας εκνεύριζε ξαφνικά έχει εξαφανιστεί. Κοινώς γινόμαστε λίγο χαζοχαρούμενοι. Και ναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στον έρωτα. Όταν κάτι άσχημο συμβαίνει στη ζωή μας υπάρχουν δυο όψεις. Η μια είναι να πέσουμε στα πατώματα, να ρίξουμε εμείς οι ίδιοι το ηθικό και την ψυχολογία μας και όλα γύρω μας να είναι μαύρα και άραχνα. Η άλλη όψη είναι μέσα απο όλο αυτό να σηκώσουμε το κεφάλι και να πάρουμε δύναμη και απο τα άσχημα.  Πάλι δυο επιλογές οι οποίες θα μας οδηγήσουν και σ’άλλες δυο, και σ’άλλες δυο, και σε πολλές άλλες ακόμα. Αλλάζει όμως και όταν δεν τον γεμίζει πλέον η καθημερινοτητα του.
Αλλάζουμε συνήθειες γιατί μας αρέσει να είναι οι μέρες μας καλύτερες αλλάζουμε δουλειές γιατί θελουμε να γινόμαστε καλύτεροι, αλλάζουμε κούρεμα γιατι βαρεθήκαμε να βλέπουμε το ίδιο στον καθρέφτη, αλλάζουμε φίλους γιατι πλέον μπορούμε να ξέρουμε ποιοί αξίζουν να είναι στη ζωή μας. Κάθετι καινούριο που μπαίνει στη ζωή μας και κάθε τι παλιό που φεύγει είναι μια σημαντική ή ασήμαντη αλλαγή, ανάλογα με το πως τη διαχειρίζεται ο καθένας.
Γιατί να αλλάξουμε; Δεν υπάρχει απάντηση. Η αλλαγή που θέλει και επιθυμεί ο καθένας, στη ζωή του είναι διαφορετική. Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το πόσο ευχαριστημένος και ικανοποιημένος είσαι με τη ζωή, τη καθημερινότητα και τους γύρω σου. Είτε μικρή, ειτε μεγάλη είναι η αλλαγή που νιώθεις οτι θέλεις να κάνεις να την κάνεις πρώτα για τον εαυτό σου. Να έχεις πρώτα εκείνον καλά και στη συνέχεια θα έχεις και όλους όσους θες. Πάντα να σκέφτεσαι οτι με την κάθε επιλογή που κάνεις θα εμφανιστούν και άλλες. Και πάντα να είσαι έτοιμος να δεχτείς το κάθετι. Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν αλλάζουν. Τα καλά κρατήστε τα, και τα κακά αν δεν μπορείτε ή δεν θελετε να τα αλλάξετε κάντε τα λίγο πιο καλά.
 Και τα καλύτερα έρχονται!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου