ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !


Όλες τα αγαπάμε και ας μας ταλαιπωρούν πολλές φορές! Όλες τα έχουμε στην ντουλάπα μας, τα χαζεύουμε σε βιτρίνες, στα περιοδικά, οπουδήποτε!! Άλλες τα αντέχουν, άλλες πάλι κάνουν υπομονή!! Ο λόγος; Τακούνια!!
Από μικρές δοκιμάζαμε, της μαμάς, της μεγαλύτερης αδερφής, της θείας, της ξαδέρφης και ποζάραμε μπροστά στον καθρέφτη! Τώρα που μεγαλώσαμε δεν μπορούμε να τα αποχωριστούμε και δεν θέλουμε κιόλας!! Έχετε όμως αναρωτηθεί από που αρχίζει η ιστορία των τακουνιών;;

Τακούνια λοιπόν, ή αλλιώς, κατά τον Αισχύλο, “κόθρονος”. Υποδήματα τα οποία φορούσαν οι ηθοποιοί στις τραγωδίες του για να φαίνονται ψηλότεροι.
Η πρώτη κυρία η οποία φόρεσε τακούνια ήταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, το 1533, η οποία την ημέρα του γάμου της με το Δούκα της Ορλεάνης, τοποθέτησε στο παπούτσι της ένα κομμάτι ξύλινης σκάλας, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά ύψους με το Δούκα. Σιγά σιγά η κίνηση αυτή έγινε μόδα από άνδρες και γυναίκες της υψηλής κοινωνίας.
Τη δεκαετία του ΄30, αρχίζει μια καινούρια εποχή στην ιστορία του τακουνιού, με το Γάλλο κατασκευαστή υποδημάτων, Andre Perugia, να φτιάχνει ένα ζευγάρι παπούτσια με τακούνι “στιλέτο” για μια διάσημη τραγουδίστρια της όπερας. Το τακούνι στιλέτο ήταν ένα καρφί ύψους 10-15 εκατοστών. Λόγω της επιτυχίας που είχε δημιούργησε τον οίκο Padova, διαθέτοντας τα υποδήματά του στο κατάστημα της Νέας Υόρκης, Saks, τα οποία φόρεσαν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής.
Η δεκαετία του ’50 καθόρισε το “στιλέτο” με τη σημερινή του μορφή, και εδραιώθηκε ως φετίχ, με τη συμβολή της Merylin Monroe, η οποία δεν τα αποχωριζόταν ποτέ. Ο Ferragamo σχεδίαζε τα ψηλοτάκουνά της. Από εκεί και πέρα αρχίζει η λατρεία γύρω από τα τακούνια.
Τη δεκαετία του ’60 ο Χιού Χέφνερ κάνει μέρος της στολής για τα κουνελάκια του Playboy τα τακούνια ύψους 10 εκατοστών.
Τη δεκαετία του’70, μαζί με τη disco μουσική, άνδρες και γυναίκες φοράνε πανύψηλες πλατφόρμες.
Βάτες, έντονα σχέδια, φορέματα, και μαλλιά γεμάτα όγκο, και πάλι στη μόδα το “στιλέτο” τη δεκαετία του ’80, φτάνοντας στον 20ο αιώνα, με μια φράση του Manolo Blahnik, “όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα”. Διάφορα ύψη, σχέδια, χρώματα και υλικά, τα τακούνια αποτελούν μια τεράστια αγάπη των γυναικών, αλλά και των ανδρών, καθώς μαγνητίζουν όλα τους τα βλέμματα. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται συνώνυμο της θηλυκής γοητείας.

Και τέλος ακολουθεί μια μικρή συμβουλή από εμάς για να νιώθετε πιο άνετα στα τακούνια σας:



Πριν τα φορέσετε καλό θα είναι να κάνετε ένα μασάζ με ενυδατική κρέμα στα πόδια σας ώστε να χαλαρώσουν και να έχετε καλύτερη κυκλοφορία στο αίμα. Εάν τα ψηλοτάκουνα σας, σας στενεύουν, φορέστε τα με κάλτσες και περπατήστε μέσα στο σπίτι. Όσο άκομψο σας ακούγετε, τόσο αποτελεσματικό είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου